8η δράση "100 χρόνια Καλαμαριά": Επίσκεψη της κ. Φ. Καλαφάτη

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Φωφώ Καλαφάτη που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας και την Τετάρτη 25/5/22 μας επισκέφτηκε στο σχολείο μας. Η μητέρα της ήρθε πρόσφτυγας στην Καλαμαριά από το Κουρί της Προποντίδας. Μας έδωσε πολλές και ωραίες πληροφορίες για τα παιχνίδια που έπαιζαν ως παιδιά στην Καλαμαριά, για το σχολείο, για τα έθιμα και τις συνθήκες ζωής.

Οι Έλληνες που ζούσαν στο Κουρί της Προποντίδας είχαν διάφορα καράβια επαγγελματικά και ψαροκάϊκα, ήξεραν την τέχνη του Περσικού Χαλιού και μάθαιναν Γαλλικά στο σχολείο. Ένα παραδοσιακό φαγητό του τόπου τους ήταν το κρέας με κυδώνια και ένα γλυκό "οι κουκουνάρες" (είδος γλυκιάς πίτας με γέμιση από ξηρούς καρπούς). Αντίστοιχα οι κάτοικοι του Κατιρλί, γειτονικής πόλης, έφτιαχναν το "ψαθούρι" γλυκό που θυμίζει καρυδόπιτα.

Οι πρόσφυγες έφεραν στην Ελλάδα τις εικόνες τους. Οι Κουριώτες έφεραν την εικόνα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, μέσα σε ένα πάπλωμα. Η εικόνα βρίσκεται σήμερα σε προσκυνητάρι στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην οδό Θεραπειών του συνοικισμού Ν. Κουρί, Καλαμαριάς.

Στην Καλαμαριά δεν υπήρχαν δρόμοι με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές λάσπες όταν έβρεχε, οι κάτοικοι κυκλοφορούσαν με γαλότσες και σε σακούλα είχαν τα καθαρά παπούτσια όταν ήθελαν να πάνε στο Ντεπώ ή στη Θεσσαλονίκη.

Αρχικά υπήρχε μόνο ένα σχολείο  στην Καλαμαριά,  στο χώρο που στεγάζεται το σημερινό Δημαρχείο Καλαμαριάς. Εκεί στεγαζόταν το Δημοτικό σχολείο αλλά και το Γυμνάσιο με προσθήκες ξύλινων παραγκών  και λειτουργούσαν με βάρδιες. Οι μαθητές πήγαιναν από ένα ξύλο στο σχολείο τον Χειμώνα για να υπάρχει ζέστη. Επίσης δίπλα στο σχολείο στεγαζόταν το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς.

F 007 2